Samozřejmě ne osobně, ale jako zástupkyně projektu k nám do školy letos poslal Alison z Indonésie, Irinu z Ukrajiny a Tinu z Gruzie.
Od pondělí do středy se třídy střídaly na prezentacích o historii, kultuře, gastronomii, způsobu života i geografii jednotlivých zemí a program nemohla překazit ani chřipková epidemie. Čtvrtek byl ve znamení pohybu. I když počasí nepřálo původně plánovanému výletu na Lysou, šli se akční třeťáci s Edisoňačkami vyřádit alespoň na trampolíny. V pátek bylo potřeba doplnit po náročném týdnu energii, takže jsme trochu lenošili a hlavně intenzívně ochutnávali tradiční jídla české, romské, indonéské (chilli nudle a smažená rýže), ukrainské (vánoční kaše Kuťja) kuchyně i typické gruzínské sladkosti.
Ve třídách to vypadalo jako na soutěži MasterChef nebo Peče celé Česko a speciální zmínku zaslouží Arig za phở a jarní závitky, Adam za pišotu naslano i nasladko, Sebastián za svíčkovou s brusinkami a šlehačkou a Marek za typický česko-maďarský guláš. Stejně obrovské poděkování patří všem studentkám a studentům – společně s maminkami, babičkami a prostě všemi rodinnými příslušníky – kteří připravili, zajistili a dovezli naprostou úžasnou vánočku, Honzovy buchty, bábovku s rozinkami i bábovku s kakaem, slané i sladké záviny, pizzu, šneky, muffiny, česnekovou pomazánku ….. a spoustu dalších dobrot.
Začínáme sbírat kuchařské recepty a těšíme se co pro nás Edison vymyslí na příští rok
Zpracovala: Marie Sandersová